Behandeling van je vaginisme

Als je denkt dat jou klachten passen bij bovenstaand verhaal dan kun je het beste naar je huisarts of gynaecoloog gaan. Zij zullen je onderzoeken, zover dat mogelijk is. Als je geen andere aandoening hebt zoals een SOA of een ontsteking zullen ze je verwijzen naar een seksuoloog, een bekkenbodemfysiotherapeut of een (cosmetisch) gynaecoloog. Samen met de specialist bepaal je de behandeling van je vaginisme.

Als je denkt dat praten niet de oplossing is

Als je er van overtuigd bent dat praten niet gaat helpen dan kun je je aandacht richten op de fysieke kant van vaginisme. Je moet dan een methode vinden om je bekkenbodemspieren te laten ontspannen. Een bekkenbodemfysiotherapeut kan je daarbij helpen.

Oefeningen

Behandeling van je vaginisme bij een bekkenbodemfysiotherapeut bestaat uit oefeningen die je thuis kan doen. Je leert hierbij om je bekkenbodemspieren bewust te ontspannen en aan te spannen. Ook kun je oefenen met dilatators. Een dilator is een staafje die je kunt inbrengen (met glijmiddel). Zodra het inbrengen geen pijn meer doet kun je een steeds groter staafje gebruiken. Als je het idee hebt dat je vagina groot genoeg is kun je het vrijen met je partner proberen (mét penetratie).

Botox?!? Daar?

Als bovenstaande oplossingen geen uitkomst bieden kan je een Botoxbehandeling overwegen bij een (cosmetisch) gynaecoloog. Botox wordt al jaren gebruikt om spieren in je gezicht tijdelijk uit te schakelen. Hierdoor verdwijnen de rimpels die ontstaan door de beweging (fronsen). De spieren worden door Botox (botulinetoxine) voor een paar maanden stilgelegd doordat de zenuwuiteindjes geen ‘verbinding’ meer hebben met je hersenen. Dit effect verdwijnt na een paar maanden weer omdat de zenuwuiteindjes zich dan weer hebben hersteld.

Hoe ziet de Botoxbehandeling eruit

Allereerst moet worden vastgesteld dat je pijn komt door overactieve bekkenbodemspieren. Hiervoor word je -vaak op dezelfde dag nog- onderzocht met een spierspanningmeting door een bekkenbodemfysiotherapeut. Als de spieren inderdaad te strak staan dan kan een behandeling met Botox je klachten verminderen. Er wordt dan rondom de vagina-ingang een kleine hoeveelheid botox ingespoten. Hierdoor ontspant de vaginamond waarmee zij opent. Dit ontspant niet de rest van de bekkenbodemspieren. Omdat de Botox heel lokaal wordt ingespoten krijg je geen last van urineverlies of verzakkingen.

Bij 97% van de patiënten waarbij het vaginisme later is ontstaan, komen de klachten na een Botoxbehandeling niet terug. Bij vrouwen waarbij seks nooit mogelijk is geweest, is het slagingspercentage 70%.

Zwanger worden bij vaginisme

Als de behandelingen niet effectief zijn of je wilt liever geen behandelingen ondergaan dan is het nog steeds mogelijk om zwanger te worden. Door middel van zelfinseminatie kun je het zaad van je partner inbrengen met een klein spuitje en zo zwanger worden. Het vaginisme zal voor de bevalling geen probleem zijn. Tijdens de bevalling zorgt je lichaam er zelf voor dat er voldoende hormonen worden aangemaakt zodat de vaginamond voldoende ontsluit.

De lichamelijke onderzoeken die je bij de verloskundige hebt kunnen wel pijnlijk zijn. Het is belangrijk dat je aangeeft bij de verloskundige dat je vaginisme hebt zodat je samen naar een oplossing kunt zoeken.

En tot slot je (bed) partner

Vaginisme is natuurlijk heel vervelend voor jou maar ook voor je partner kan het vaginisme vervelend zijn. Hij zal je geen pijn willen doen en is misschien bang dat het aan hem ligt. Het is dan ook belangrijk dat jullie er met elkaar over praten. Samen kunnen jullie naar oplossingen zoeken.