Clitoris
Je clitoris zit net boven de binnenste schaamlippen waar ze samenkomen. Het is een zeer gevoelig orgaan en het is het enige orgaan dat buiten het geven van genot geen enkele andere functie heeft.
Wist je dat ze best wel groot is. De gemiddelde clitoris heeft een schacht van 4 tot 5 cm. Ze heeft een hoefijzervorm en loopt onder de grote schaamlippen door. Wat je aan de buitenkant ziet is de clitoriskap (clitoriscapuchon). Dit is een stukje huid wat je clitoris beschermt. Als je opgewonden bent dan zwelt het iets op zodat het als een soort ‘airbag’ een ‘stootkussentje’ vormt. De grootte van de clitoriskap verschilt per vrouw. Dat geldt ook voor de clitoris. Niet alleen hormonen spelen daar een rol bij ook je leeftijd is bepalend. Zo is ze op je 35ste vier keer zo groot als ze in je pubertijd was.
Gevoel in de clitoris
Het gevoel van de clitoris zit aan de buitenkant. Je hebt ongeveer 8000 zenuwuiteinden in je clitoris en dat maakt haar twee keer zo gevoelig als de eikel van een man.
Besnijdenis bij meisjes
In een aantal geloven worden de uitwendige geslachtorganen van meisjes verwijderd. Soms omdat ze dat ‘schoner’ vinden. Maar in de meeste geloven geeft de leer aan dat vrouwen anders te uitdagend worden of de man of hun kind schade aanbrengen. Dit wordt absoluut niet wetenschappelijk onderbouwd. Besnijdenis leidt dan ook vaak tot lichamelijke en psychische klachten. Gelukkig is het besnijden van meisjes in veel landen verboden, waaronder Nederland.
Afwijkingen aan je clitoris
Er zijn maar weinig afwijkingen of ziektes die alleen de clitoris betreffen. Een SOA huidafwijkingen of een schimmeltje hebben effect op de hele vulva of vagina, dus ook de clitoris (-kap). De enige aangeboren afwijking is het adrenogenitaal syndroom. Door een enzymtekort ontwikkelen de bijnieren van de foetus zich sterk en produceren ze een grote hoeveelheid mannelijk hormoon. Bij een meisje ontwikkelen de vulva (de uitwendige geslachtsorganen) zich daardoor overmatig en volgens het mannelijke type. Deze aangeboren afwijking is erfelijk.
Vergroting van de clitoris
De clitoris kan ook onbedoeld groter worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een foetus als het linker en rechter gedeelte van de clitoris niet vergroeid. Ook op latere leeftijd kan ze onbedoeld groeien. Sommige medicijnen tijdens de zwangerschap kunnen er voor zorgen dat de clitoris groeit.
Weinig gevoel in de clitoris
Sommige vrouwen ervaren ondanks de 8000 zenuwuiteindjes, weinig gevoel in hun clitoris. Dit kan komen doordat de clitoriskap te groot is waardoor de huid het gevoel verminderd. Een piercing kan dit gevoel versterken. Toch raden wij een piercing af omdat het gevaar op infectie vrij groot is. Daarnaast loop je het risico dat je te gevoelig wordt waardoor je voortdurend opgewonden rondloopt. Hoe spannend dat ook klinkt gaat de lol er wel snel vanaf als je het niet ‘uit kunt zetten’.
Met een clitoriskapcorrectie kun je de overtollige huid weg laten halen. Hierdoor valt ze binnen de grote schaamlippen en ligt ze meer aan de oppervlakte. Hierdoor wordt het stimuleren makkelijker. Uiteraard moet je wel zeker weten dat de oorzaak van de ongevoeligheid door de clitoriskap komt. Ongevoeligheid kan namelijk ook een psychologische oorzaak hebben. In dat geval zal een piercing of een clitoriskapcorrectie geen oplossing zijn.
Wil je voor en na foto’s zien van een clitoriskapcorrectie dan kun je het beste zoeken op Clitorialhood reduction.