Maagdenvlies
In vele culturen is het maagdenvlies (hymen) van een jonge vrouw een teken van vroomheid. Het breken van het maagdenvlies -en het verliezen van het bloed wat daarbij ontstaat- tijdens de huwelijksnacht is dan ook voor sommige mannen heel erg belangrijk. Zelfs zo belangrijk dat er soms zelfs een medische verklaring van maagdelijkheid wordt gevraagd.
Veel vrouwen zien dan ook op tegen de huwelijksnacht omdat ze bang zijn dat ze geen bloedverlies hebben. Dat kan komen door dat het maagdenvlies flexibel genoeg is en niet hoeft te ‘ breken’, het te weinig is om met het blote oog te zien of omdat het maagdenvlies al een keer ‘gebroken’ is. Van de Nederlandse vrouwen heeft 57% géén bloedverlies gehad en 24% had geen pijn bij de eerste keer seks.
Wat is je maagdenvlies?
Het maagdenvlies is het restant want overblijft na de vorming van je vagina. Als je volwassen wordt ligt het maagdenvlies ongeveer 1 cm achter de opening van de vagina. Het maagdenvlies is eigenlijk helemaal geen vlies. Het is een soort randje of richeltje. Dit randje zorgt ervoor dat de opening van je vagina nauwer is. Soms is dit randje stug en pijnlijk als je het aanraakt maar het kan ook heel soepel en dun zijn. Zodra je seksueel actief wordt zal de penis de opening wijder maken waardoor er een scheurtje kan ontstaan. Bij 1 op de 2000 vrouwen scheur het maagdenvlies niet genoeg ook niet na herhaaldelijke seks. Als het vrijen na een aantal keer nog steeds pijnlijk is dan moet je er even mee naar de huisarts. Als je maagdenvlies nog steeds aanwezig is, kun je dit door de gynaecoloog eenvoudig laten weghalen.
Maagdenvlieshersteloperatie
Het laten herstellen van het maagdenvlies is ‘booming business’. Veel klinieken springen in op de onzekerheid van de deze jonge onzekere vrouwen of hun dominante ouders. Een maagdenvlieshersteloperatie is een relatief veilige operatie. Het scheurtje in het maagdenvlies wordt met een maagdenvlieshersteloperatie gehecht. Soms is er geen scheurtje maar wordt het maagdenvlies ‘ strakker’ gemaakt. Dat wil niet zeggen dat het niet vrij omstreden is gezien de leeftijd van de patiënt en de dwang die zij kan ervaren. Elke operatie brengt risico’s van infectie met zich mee. Dit geldt ook voor de maagdenvlieshersteloperatie. Daarbij kan het maagdenvlies ook te strak worden gemaakt waardoor het eerste seksuele contact zeer pijnlijk is.
Bloedpillen
Veel vrouwen gebruiken een ‘bloedpil’. Deze pil heeft nepbloed dat omhuld is met een laagje dat smelt als het vochtig wordt. De pil wordt voor het vrijen ingebracht en zal een bloedvlekje geven na het vrijen. Uiteraard is dit een veiligere en goedkopere oplossing dan de operatie. Toch kan het gebeuren dat de vagina niet vochtig genoeg is waardoor het ‘schilletje’ niet smelt en er geen ‘bloed’ vrijkomt. Ook kan het pilletje uit de vagina komen. Dit zijn uiteraard geen medische risico’s maar de reactie van de partner moet wel meegenomen worden in de keuze.
Een speldenprik
De veiligste manier om het bloeden van het breken van het maagdenvlies te ‘faken’ is een speldenprik. Na de gemeenschap of net ervoor kun je met een spelt een prikje in je vinger of bil prikken. Tijdens het vrijen of net daarna zal dit bloed op het beddengoed komen. Het speldenprikje op je lichaam zal zo klein zijn dat het niet opgemerkt wordt. Uiteraard kun je dit ook samen met je partner bespreken als hij degene is die je heeft ontmaagd.
Waar kun je terecht?
Als je onzeker bent over de definitie van maagd zijn of over hoe je je maagdelijkheid kunt bewaren dan zijn er veel instanties waar je met je vragen terecht kunt. Zij geven een medisch onderbouwd antwoord, zoals de Rutgers stichting. Deze antwoorden zijn waarschijnlijk beter dan de antwoorden die je van een vriendje, vader of moeder krijgt. Laat je niet (ver-)leiden door de beloftes van een jongen die graag met je wil vrijen. Zijn belofte om met je te trouwen, je maagdenvlies niet te breken omdat hij niet diep penetreert of omdat hij een andere ‘techniek’ gebruikt zijn veelal ingegeven door geilheid en zijn niet waar.