Je vagina na de zwangerschap
Negen maanden lang is je lichaam een feestje geweest van hormonen en fysieke veranderingen. Het is dan ook vrij normaal dat je lichaam er na de zwangerschap anders uitziet dan voor de zwangerschap. Maar ook na de periode van ontzwangeren komen veel vrouwen erachter dat hun lichaam echt veranderd is.
Wist je bijvoorbeeld dat je nu ook een stukje DNA van de vader van je kindje bij je draagt? Dat komt doordat je kindje het DNA van beiden heeft en de bloedcellen van je kindje in jouw bloedbaan zijn gekomen.
Veel van de veranderingen zijn tijdelijk en met veel geduld en wellicht wat extra tripjes naar de sportschool merk je dat het uiteindelijk goed komt.
Toch zijn er ook veranderingen die met sporten of een gezonde voeding niet op te lossen zijn. Zo kunnen de bekkenbodemspieren verslappen waardoor je (kleine beetjes) urine verliest als je druk op je blaas zet. Dit kan al gebeuren als je niest, lacht of sport. Ook kan je vagina wat ruimer aanvoelen doordat de spieren en het bindweefsel rondom je vagina verslapt zijn. Tot slot kunnen je schaamlippen veranderen doordat ze wat vet verliezen en door het oprekken van de huid bij de bevalling.
Is er wat aan te doen?
Het beeld wat de media geeft van beroemdheden die als jonge moeder het lichaam van een 20-jarige hebben, is veelal ingegeven door Photoshop en cosmetische chirurgie. Een doorsnee sauna zal een reëler beeld geven.
Het is belangrijk dat mannen en vrouwen respect hebben voor het vrouwenlichaam, zeker omdat dit lichaam ze zo’n mooi geschenk heeft gegeven. Dat het lichaam daar hard voor heeft moeten werken, mag best gezien worden.
Het willen veranderen van je lichaam heeft niet altijd te maken met het respect voor je lichaam. Met een mooie jurk, een bezoek aan de schoonheidsspecialist of de kapper zorg je er juist voor dat je er verzorgd uitziet. Niemand zal zich afvragen of je je lichaam wel respecteert.
Met een cosmetische ingreep kun je lichaam verfraaien maar ook zeker verminken. Het respect voor je lichaam start bij het maken van een goede overweging of je de ingreep daadwerkelijk wil ondergaan. Uitgangspunt moet daarbij altijd zijn dat je de ingreep voor jezelf doet en niet voor een ander. En dat je je niet laat leiden door de mening van anderen, aanbiedingen of andere druk van buitenaf.
Kies ook voor een betrouwbare arts. Ga niet voor de goedkoopste kliniek of een aanbieding. Het resultaat van de behandeling draag je leven bij je. Een korting van 200 euro is op 40 jaar slecht 5 euro per jaar of 1 cent per dag. Die ene cent is het rondlopen met een verminking niet waard.
Behandeling van de ongemakken na de zwangerschap