Stressincontinentie
Bijna 1 miljoen vrouwen heeft wel eens last van stressincontinentie. Stressincontinentie heeft niets te maken met stress. Stress in dit geval heeft te maken met inspanning waarbij je de druk op je blaas verhoogt. Je plast dan per ongeluk -een beetje- in je broek als je lacht, niest, hoest of tijdens het sporten. Dit is niet iets wat alleen bij oudere vrouwen voorkomt. Ook jonge vrouwen, met name jonge moeders, kunnen last hebben van ongewenst urineverlies. Omdat bijna 1 miljoen vrouwen wel eens last heeft gehad van stressincontinentie is het ‘normaler’ dan je wellicht denkt.
Je blaas en je bekkenbodemspieren
Urine wordt gevormd in de nieren. Vanuit de nieren stroomt er voortdurend een straaltje urine naar de blaas (via de urineleiders). De bekkenbodemspieren spannen zich rondom de urinebuis zodat deze gesloten blijft, je je plas niet verliest en de blaas zich vult. Als je blaas vol is, krijgen je hersenen een signaaltje. Zodra je gaat plassen, spant de blaasspier zich samen. Tegelijkertijd ontspannen de bekkenbodemspieren en de urinebuis. De urinebuis opent en de blaas wordt geleegd.
Het plassen lijkt heel gemakkelijk maar er zijn een heleboel hersenprocessen bij betrokken. Het is niet voor niets dat het nog niet volledig ontwikkelde peuterbrein, de plas nog niet kan ophouden.
Oorzaak en behandelingen
Als de bekkenbodemspieren verslapt zijn, kunnen ze de urinebuis niet meer (volledig) sluiten. Als de druk dan wordt verhoogd kunnen de bekkenbodemspieren de urine in de urinebuis niet meer tegenhouden.
Omdat de oorzaak ligt in de verslapping van de bekkenbodemspieren is de meest eenvoudige oplossing het ‘trainen’ van deze spieren. Dat trainen doe je met een bekkenfysiotherapeut. Je krijgt dan oefeningen en/of de spieren worden verstevigd door elektrostimulatie.
Als het trainen van de bekkenbodemspieren geen uitkomst biedt zijn er nog twee behandelmethoden. Heb je al bij de kleinste inspanning last van urineverlies dan kiezen de meeste vrouwen voor een operatie, zoals het laten plaatsen van een verstevigend bandje (de TVT operatie). Heb je milde of matige klachten dan kun je ook een behandeling met laser ondergaan. Hierbij wordt met behulp van –een gefractioneerde CO2- de vaginavoorwand verstevigd. Doordat de vagina verstevigd wordt, wordt de blaas/urinebuis ondersteund en dichtgehouden. De vagina neemt zo het laatste beetje over van wat de bekkenbodemspieren eigenlijk zouden moeten doen. Deze behandeling is voor 80 tot 85% van de behandelde vrouwen succesvol.