Wat is vaginisme?
Een vrouw met vaginisme kan niet vrijen (met penetratie) omdat de opening van de vagina te klein is. Dit komt vaak door een overactief bekkenbodem. In Nederland hebben 1 op de 10 vrouwen vaginisme. Toch is het een onderwerp dat niet vaak wordt besproken. Hieronder lees je meer over het vaginisme. Mocht je daarna nog vragen hebben dan kun je altijd contact opnemen.
Wat is je bekkenbodem?
Je bekkenbodem is het onderste gedeelte van het bekken en bestaat uit spieren en bindweefsel. De bekkenbodem zorgt ervoor dat je organen onderin je buik (blaas, baarmoeder en stukje darm) niet naar buiten vallen. De bekkenbodem ondersteunt dus de bekkenorganen en geeft stabiliteit aan je bekken. Daarnaast zorgt de bekkenbodem voor het ophouden en doorlaten van je plas en ontlasting. En tot slot maakt het seks en een geboorte mogelijk.
Als de spieren van je bekkenbodem te strak zijn aangespannen kan je bekkenbodem niet meer goed functioneren. Zo kun je last hebben met het ophouden van je plas of van een ‘verzakking’. Bij vrouwen met vaginisme zorgen de te strakke spieren ervoor dat de vagina erg nauw is.
Bij vaginisme is het hebben van seks erg pijnlijk of zelfs onmogelijk. Ook het gebruik van een tampon of een inwendig onderzoek is bijna niet mogelijk zonder verdoving.
Als je last hebt van vaginisme dan kan je dat goed frustreren. Zeker als je een partner hebt waarmee je graag seks wilt hebben. Veel mannen en vrouwen weten niet dat er een lichamelijke oorzaak is voor het ‘op slot gaan’ van je vagina.
Overactieve bekkenbodemspieren
De oorzaak van te gespannen bekkenbodemspieren kan je verdelen in twee categorien. Vrouwen die het altijd al hebben gehad (aangeboren). En vrouwen die het later hebben ontwikkelend. Je lichaam kan namelijk ook reageren op een pijnlijke of traumatische seksuele ervaring reageren. Ook als je bang bent, bijvoorbeeld om een SOA te krijgen, zwanger te worden of over ‘hoe je het doet’, kan je vagina op slot gaan.
Vicieuze cirkel
Het lastige is dat het vaginisme ook veel onzekerheid en angst voor de pijn geeft. En dit zorgt er dan weer voor dat je spieren zich nog meer aanspannen. En voordat je het weet zit je in een soort vicieuze cirkel die heel lastig is om te doorbreken. Lees hier meer over de behandeling van vaginisme.